Technics Se-A3 stiprintuvo remontas

Užsienio aukcione nusipirkau, man labai gražų stiprintuvą Technics SE-A3 su dideliais VU matuokliais. Jis buvo puikios išvaizdos, tik turėjo vieną trūkumą, buvo sugędęs. Tiesa, stiprintuvas tikras monstras ir sveria net 36kg 😁

Beje, šis stiprintuvas skirtas Japonijos rinkai, todėl jo maitinimas ~100V 680W, kai tuo tarpu Europai skirtas būna ~230V 2.2KW. Taigi, teko nusipirkti inverterį. Tam reikalui per skelbimus gavau nebrangiai 3KW ~240/230/220V -> ~110V autotransformatorių, kurį nustačius ant ~240V, išėjime gavau ~105V.

Nuėmus dugne esantį dangtį pasimatė, kad pagrindinių plokščių jungtys yra atjungtos nuo lizdų, nieko gero tai nežadėjo.

Toliau greitai patikrinus su testeriu dvigubus galios tranzistorius OD503AP paaiškėjo, kad vienas kanalas visiškai sudegintas, t.y. trumpina. Dar matėsi keli pasvilę rezistoriai ant pagrindinės įtampų reguliavimo plokštės. Viena sugedusį dvigubą tranzistorių sudaužiau tam, kad pasižiūrėt kaip atrodo viduje ir ar matosi kokie nors užrašai, kadangi tai unikali Technics detalė.

Vėliau išėmiau patikrinti stiprintuvo valdymo ir ramybės srovės reguliavimo plokštes. Vienoje iš jų buvo sugedę termorezistoriai, saugikliniai rezistoriai, diodai ir tranzistoriai.

Gauti senai nebegaminamus originalius tranzistorius ir germanio diodus buvo per sudėtinga, ir gana brangu, todėl internete susiradau artimiausius įperkamus jų analogus. Tranzistorius Matsushita 2SC2592/2SA1112 keičiau į ISC 2SC2238/2SA968 (pardavėjas Reichelt), o diodus 2OA90 keičiau į NTE109 (pardavėjas Distrelec), o saugiklinius rezistorius užsakinėjau iš Farnell. Visus paderinamus vieno apsisukimo rezistorius nusprendžiau pakeisti į tikslesnius daugiasūkius, juos taip pat užsakinėjau iš Farnell. Nuotraukoje sena ir atnaujinta plokštės:

Toliau tikrinau, atidžiai, pagrindinę įtampų reguliavimo plokštę. Joje vėlgi radau kelis sudegusius tranzistorius, kuriuos pakeičiau analogais. Tranzistorius 2SB536/2SD381 keičiau į 2SA1145/2SC2705, o tranzistorius 2SA912/2SC1885 į 2SA1006/2SC2336. Prie to pačio pakeičiau įtampos reguliatorių kondendansatorius į talpesnius, iš 470uF 160V į Nichicon 1000uF 200V. Įtampų reguliavimo plokštė prieš ir po atnaujinimo:

Sekantis rimtas žingsnis buvo pakeisti visus originalius dvigubus galios tranzistorius Technics DLPT OD503AP į šiuolaikiškesnius, kadangi originalių niekur neįmanoma rasti pirkt.

Diyaudio.com forume buvo pateikta informacija apie galimus Technics tranzistorių analogus su šiokiom tokiom modifikacijom. Taigi, peržvelgęs galimų kandidatų, į galios tranzistorių pareigas sąrašus, išsirinkau Sanken kompanijos 2SC2922/2SA1216 trazistorius.

Šie tranzistoriai poromis buvo per platūs, kad tilptų į senąsias vietas, todėl teko juos dalinai apipjaut. O kad jie gerai prisispaustų prie radiatorių, dar teko uždėt papildomą aliuminę 3mm storio juostelę. Beje, dar teko sukeist vieno tranzistoriaus poroje kojas, kolektoriaus su emiteriu, atkartojant originalų dvigubą OD503AP tranzistorių.

Sudėjus atgal visas atnaujintas plokštes ir prilitavus 48 galios tranzistorių kojas, vaizdas gavosi toks:

Prieš įjungiant mano manymu sutaisytą stiprintuvą, jungiau jį per trumpo jungimo apsaugą dėl viso pikto. Įjungus stiprintuvą trumpo jungimo apsaugos lempa trumpam sušvietė, o paskui iškart prigeso, tai geras ženklas 😊

Taigi, įjungiau stiprintuvą į tinklą, prijungiau signalą, kolonėles ir jis suveikė!!! 😎

Beliko dar pilnai jį sureguliuoti, uždėti atgal dangčius, pastatyti į jam skirtą vietą ir prijungti prie rimtesnių kolonėlių.

Galutinį rezultatą įkelsiu vėliau..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *