“Scanspeak 30W” subwoofer’is

  • Atsiradus daugiau vietos mano turimoje TV-Audio spintelėje, užsimaniau joje įtalpinti kiek įmanoma didesnį subwoofer’į, kad pagerinti žemų dažnių efektus savo turimame namų kinoteatre 🙂 Subwoofer’iui gaminti pasirinkau 12″ 350W “Scanspeak” firmos garsiakalbius, vieną aktyvų (30W-4558T00), o kitą pasyvų (30W-0-00-00). Beje, šiuos garsiakalbius pasirinkau dėl to, kad jų specifikacijos tokios pat geros ir galbūt net truputį geresnės, nei ankščiau mano turėtų “Peerless XLS-12” garsiakalbių.
  • Dėžės gamybai parinkau storasienes 25mm MDF plokštes. Dėžės matmenys, kuriuos maksimaliai galėjau įtalpinti, gavosi 43/48/39 cm (a/p/g), o tūris (atmetus garsiakalbių tūrį) ~48L. Čia keletas nuoraukų iš gamybos proceso:

  • Dėžės paviršių norejosi turėti “piano black” stiliaus, todėl dažiau alkidiniais blizgiais juodais dažais. O kadangi dažiau voleliu ir vis pašveisdavau (dėl lygumo) švitriniu popieriumi, tai teko paviršių dengti apie 5-6 kartus. Rėmukas grotelėms buvo gamintas iš 12mm storio MDF plokštės ir jame išfrezuotas griovelis kabėms paslėpti. Štai pora dažymo nuotraukų:

  • Atsižvelgiant į modeliavimo rezultatus, dėžės sieneles išklojau dempferavimo porolonu, o vidų užpildžiau poliesteriniu kamšalu. Atramai naudojau gumines (4×5 cm) kojeles skirtas pramoninių įrenginių vibracijoms slopinti. Nuotraukos iš šio darbo eigos:

  • Subwoofer’iui išjudinti naudojau savo senajį stiprintuvą “Reckhorn A-400“. Skamba subwoofer’is išties įspūdingai, nors maksimalios galios kol kas dar nesu išbandęs 🙂 Štai kaip atrodo galutinis subwoofer’io vaizdas:

  • Čia pateikiu modeliavimo grafikus darytus su “BassBox 6 Pro” ir “WinISD 0.7” programomis:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *